Kvety sú často zahrnuté v jedlách pre ich krásu a všeobecný vplyv, nie však pre ich chuť. Ale sú aj výnimky z tohoto pravidla a tie môžu príjemne oživiť váš jedálniček. 

Výborný spôsob ako sa oboznámiť s jemnými chuťami jedlých kvetov, je skúsiť výrobu difúznych olejov, octov, vodky, vína, cukru alebo kvetinovej vody. Alebo si skúste vyrobiť napríklad kvetinové maslo a vytvorte si vlastné zásoby. Pridanie niekoľkých kvietkov k vašim čajom je vynikajúci spôsob, ako oživiť tie staré obľúbené.

Jedlé kvety môžu byť použité rôznymi spôsobmi, nielen ako obvyklá obloha alebo v šalátoch. Môžu byť varené, rovnako ako surové, spotrebovať ich však treba akonáhle sú zrezané. Ak používate len okvetné lístky, počkajte až do posledného okamihu, kým ich odstránite zo stoniek – umyte ich a vysušte ešte pred odtrhnutím.

Ak ste naklonení myšlienke uvedenia kvetov do vašej jedálne, tu je niekoľko zásad, ktoré by ste mali vedieť:

  • Ak máte peľové alergie (na rastliny ako je Ambrózia a Zlatobyľ), mali by ste sa vyhnúť piestikom, tyčinkám a peľu z kvetov. V niektorých prípadoch, pri zložených kvetoch ako Slnečnica, Púpava, Nechtík alebo Bodliak sa konzumácii treba vyhnúť úplne.
  • Nejedzte žiadne kvetiny, ktoré nemôžete pozitívne identifikovať. Väčšina odrôd kvetov je nejedlá, alebo dokonca jedovatá.
  • Do stravy pridávajte kvety postupne, vždy len jednu odrodu naraz. To vám umožní identifikovať prípadné alergie, ktoré môžete mať.
  • Nepoužívajte kvety, ktoré boli ošetrené pesticídmi – zakúpte ich z overeného naturál, bio, eco zdroja, alebo ešte lepšie pestujte ich sami.
  • Nepoužívajte kvety ktoré sa pestujú v záhradných centrách, pokiaľ nie sú špecifikované ako ekologicky pestované.
  • Nikdy nepoužívajte kvety zbierané pri krajniciach ciest, po ktorých môžu jazdiť autá. Tieto môžu byť vysoko toxické. Nasávajú do seba toxíny z automobilových výfukových plynov a tiež môžu byť postriekané pesticídmi.
  • Ako všeobecné pravidlo platí jesť len okvetné lístky jedlých kvetov. Vždy si overte či je rastlina vhodná aj na konzumáciu semena alebo listov.

Ako zbierať jedlé kvety:

  • Vyberte si kvety na vrchole kvitnutia, najlepšie ráno, zatiaľ čo sú ešte v kľude.
  • Pri bylinkách akéhokoľvek druhu, skontrolujte či v kvietku nieje hmyz. Ak nájdete hmyz, ako včielka, osa, mravec, vytraste ho von. Nezbierajte však kvety na ktorých sú pavúky, roztoče, vošky a podobne.
  • Odstráňte peľ, piestik a tyčinku z kvetu, pretože môžu aktivovať alergie a jedlo tiež môže získať nepríjemnú horkastú chuť. Pri ružiach a podobných kvietkoch odstráňte aj bielu časť na spodnej časti okvetného lístka.
  • Umyte kvety vo vode, aby ste odstránili nečistoty. Niektoré kvety nie sú farebne veľmi stále – otestuje kvet alebo dva pred umývaním.
  • Pri väčšine odrôd používajte len okvetné lístky – môžete sa pokúsiť zachovať tvar kvetu, alebo okvetné lístky použiť individuálne.
  • Skladujte kvety vo vrstvách vlhkých utierok v chladničke. Niektoré odrody sa skladujú lepšie neumyté.
  • Niektoré odrody jedlých kvetov sa môžu sušiť ako bylinky a následne používať v sušenom stave.

Tipy:

  • Kvôli pôdnym podmienkam a/alebo hnojivám môžu mať tie isté kvetinky úplne odlišnú chuť, najmä keď sa pestujú v rôznych oblastiach, alebo dokonca aj keď sa pestujú čo i len v rôznych kvetinových záhonoch.
  • Použitie jedlých kvetov v octoch pridá nádherný, dekoratívny vzhľad

V nasledujúcom článku nájdete zopár receptov na jedlé kvety.

Príjemné čítanie a dobrú chuť! Inawa.

Zdroj: https://naturalhealthcare.ca

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.